duminică, 12 februarie 2012

Metropolitan Cluj

Catedrala Arhiepiscopala din Cluj










ISTORIC--

Catedrala Arhiepiscopala din Cluj
Catedrala ortodoxa din Cluj a fost construita intre anii 1923-1933, din initiativa si cu contributia speciala a Episcopului Nicolae Ivan (1855-1936). Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj si, totodata, primul edificiubisericesc romanesc de amploare ridicat in inima tarii reintregite. Episcopul Nicolae Ivan, dupa ce s-a adresat in 1919, Consiliului Dirigent al Transilvaniei, solicitand un ajutor financiar necesar ridicarii unei catedrale ortodoxe la Cluj, in 1920, a solicitat Primariei clujene ca parcul din fata Teatrului National sa fie cedat pentru zidirea catedralei. Dupa ce ambele cereri au fost acceptate a fost organizat un concurs de proiecte, castigat de catre arhitectii George Cristinel si Constantin Pomponiu. 
Arhitectul George Cristinel a infaptuit pana la sfarsit planurile de executie si a condus lucrarile avand drept colaboratori Societatea intreprinderilor Generale Tehnice in frunte cu inginerii: Tiberiu Eremia, Dumitru Marcu, Nicolae Bordea, maestru pietrar Toma Gerstenbrcin. Planurile au inglobat o serie de modele din arhitectura brancoveneasca, specifica Tarii Romanesti, fiind foarte evidenta influenta bizantina.
La 10 septembrie 1923 au inceput lucrarile de constructie, iar pe 7 octombrie 1923, a fost pusa piatra de temelie a catedralei, festivitate la care au participat printul mostenitor Carol al Romaniei si primul ministruIon I. C. Bratianu. Constructia a durat zece ani, in prima faza, intre 1923-1926 folosindu-se un schelet de beton armat in care s-a zidit caramida, in exterior montandu-se piatra de Baciu si Bompotoc. La subsol a fost construita la final o cripta, in care au fost inmormantati ulterior episcopul Nicolae Ivan, respectiv arhiepiscopul Teofil Herineanu. Sfintirea catedralei s-a facut la 5 noiembrie 1933, fiind oficiata de Patriarhul Romaniei, Miron Cristea, impreuna cuMitropolitul TransilvanieiNicolae Balan si episcopul de Cluj, Nicolae Ivan. La festivitate a fost prezent si regele Carol al II-lea, printul mostenitor Mihai, membrii ai guvernului Romaniei si a numeroase personalitati. Se pastreaza actul comemorativ cu urmatorul continut: Acest sfant si Dumnezeesc Lacas cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" inaltat intru slava zilei de 15 august 1916 cand ostile romane liberatoare au intrat in pamantul robiei milenare pentru infaptuirea unitatii neamului s-a zidit si infrumusetat prin ravna si osteneala smeritului rob al Lui Dumnezeu inaltul Episcop al Vadului, Feleacului si Clujului PSS Nicolae Ivan inceput in zilele prea gloriosului Rege intregitor de tara Ferdinand. S-a terminat in zilele drept credinciosului Carol II, patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane PFD Miron Cristea, iar mitropolit al Transilvaniei IPSS d. Nicolae Balan in anul Domnului 1933. Monument mult graitor despre puterea de viata a legii noastre stramosesti.
Catedrala este o constructie masiva, monumentala, foarte spatioasa, cu absidele naosului foarte adanci, balcoane laterale sustinute de coloane si balcon pentru cor. Turla de pe naos, deschisa, este grandioasa, iar pe pridvor sunt alte doua turle oarbe. Au fost efectuate lucrari de o specialitate ridicata pentru acele vremuri, cum ar fi construirea celor 4 turle care inconjoara turla centrala, sculptarea celor 18 coloane imense din rotonda turlei mari, medalioane sculptate in piatra, arce de piatra pe fatadele laterale. Cupola a fost conceputa dupa modelul catedralei Sfanta Sofia. Catedrala a fost inzestrata cu 4 clopote, aduse din Ungaria cel mai mare dintre ele cantarind aproape 2 tone.Pictorii: Anastase Demian a realizat cupola pantocratorului; Catul Bogdan, cupola altarului; Gheorghe Reussu, tampla; Alexandru Dimitriu, aramaria, crucile si decoratiunile cupolelor. La usa de intrare este pictata Maica Domnului in stanga, la mijloc Iisus Hristos si in dreapta Sfantul Ioan Botezatorul. In anul 1973, odata cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lacasul de cult a devenit catedrala arhiepiscopala. Din anul 2006 edificiul serveste drept catedrala a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului, care este totodata si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.



Publicat de :Colotin Sebastian/Metropolitan Cluj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu